High tea in IJmuiden

We zijn vandaag, zondag 22 oktober 2017, met zijn vieren (Tim, Bart, Erika en ik) naar Perron Zee in IJmuiden geweest om te genieten van een high tea of eigenlijk een afternoon tea. We reden om ongeveer 13.00 uur van huis. Erika had via email een tafel gereserveerd om halftwee. Een klein half uurtje later kwamen we aan bij Perron Zee, dus prima timing.

Onderweg had het al een beetje geregend maar toen we uitstapten ging het iets harder regenen. Eenmaal binnen aan tafel zagen we door het raam dat het echt aan het plenzen was. Kortom, we waren precies op tijd binnen!

We werden vriendelijk ontvangen door één van de serveersters. Na het noemen van onze naam wees ze ons naar een tafel, links een beetje achteraan. Het was dezelfde tafel waar we vorig jaar met zijn vieren op eerste Kerstdag een heerlijk zeven gangen diner hadden gegeten. Perron Zee bestaat uit restaurant Perron Zee en Grandcafé Kruiten. Onze high tea vond plaats in het café.

Het café is een mooie, redelijk donkere, en grote ruimte met veel houtwerk en hier en daar wat glimmend koper. Vooral de bar, in een grote u-vorm, springt in het oog. Er staan een flink aantal tafeltjes, zowel kleine voor 2-4 personen, als wat grotere tafels. En, tot nu toe, als wij er zijn zitten er altijd volop mensen.

Of we om te beginnen een Prosecco wilden… Nou graag! We namen er alle vier een. Dat was een lekkere starter.

Na ongeveer een kwartier kwam de eerste gang op tafel. Een soort plat kastje die aan de grootste zijkanten open was. In het kastje stonden diverse zoete hapjes; koeken, chocola, een paar minitaartjes en een glaasje met een moes. Dat was overigens nog moeilijk kiezen want het waren vier verschillende smaken, dus wie nam welke? Gelukkig was het voor niemand moeilijk om een keuze te maken en waren er geen problemen omdat er meer eenzelfde smaak zouden willen hebben. Er werden twee potten heet water op tafel gezet. Een kistje met diverse soorten thee stond al op tafel toen we gingen zitten, evenals suiker, honing en andere zoetstoffen.

De tweede ronde kwam na een tijdje op tafel: scones, warme room en jam. Ook dit rondje was heel lekker en zo weggegeten. Natuurlijk dronken we er allemaal ook weer een ander smaakje thee bij. Ondertussen kletterde buiten de regen tegen het raam.

Aan de bar zaten twee zeelui Ajax-Feyenoord te kijken op hun mobiele telefoon. De televisie in het café had er die dag blijkbaar geen zin in. Een van de serveersters probeerde de wedstrijd er op te krijgen maar ze kreeg het niet voor elkaar, vandaar dat de mannen het op hun mobiel zaten te kijken. Bart is voor Feyenoord, Tim voor Ajax, dus we hadden af en toe leuke interactie met de twee mannen als één van de teams had gescoord of er iets anders bijzonders gebeurde.

Ronde drie bestond uit hartige hapjes. Onder andere ham met meloen, stokbroodjes met gerookte ham, zalm, brie (met een kloddertje jam erop) en nog wat lekkere dingetjes. Onze magen begonnen inmiddels al aardig vol te raken. Weer een ander smaakje thee in het kopje en nog even doorzetten!

Met de vierde ronde werden er diverse soorten broodjes van bladerdeeg op de tafel gezet. Op één van de broodjes zat een of andere kaas (gesmolten) die ik niet echt lekker vond. Een soort Zwitserse stinkkaas, niet aan mij besteed. Gelukkig vond ik de overige broodjes wel lekker. De ronde duurde een stuk langer dan voorgaande rondes omdat we wat langer tussendoor wachtten tot er weer ruimte was in ons buikje. Natuurlijk weer een ander smaakje thee.

Uiteindelijk kregen we in de vijfde en laatste ronde een lekker stuk cheesecake. Die kwam behoorlijk aan bij mij en ik zat hierna mudjevol! Alleen nog een beetje thee om het af te maken maar verder hing ik vol en voldaan in mijn stoel. Pfff… Meer kon er echt niet meer bij!

Na nog even uitbuiken rekende ik af en gingen we weer naar huis. Die avond had ik niet zoveel honger meer. Een broodje was genoeg.

Delen:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

One Reply to “High tea in IJmuiden”

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.